Новини

Два музеї Конрада: як на Бердичівщині зберігають пам’ять про відомого мариніста

Джозеф Конрад один із тих авторів, які не лише зробили помітний вклад у світову літературу, але й існують на перетині різних культурних просторів. Письменник польського походження, народжений в українському Бердичеві. Його романи й оповідання вплинули на багатьох відомих письменників, серед яких Ернест Гемінґвей, Ґрем Ґрін, Вільям Сьюард Берроуз, Джозеф Геллер та інші.

Окрім творчої спадщини Конрада, яка активно видається й перевидається в Україні, на малій батьківщині письменника є аж два музеї, що зберігають про нього пам’ять. Письменник та видавець Антон Санченко відвідав обидва й поділився з нами враженнями та фотографіями. Читати далі – тут

__________________________________________________________________________________
До Одеси прибула унікальна яхта Joseph Conrad, якій понад 100 років

13 березня в Одеський морський порт прибула унікальна вітрильна яхта SY Joseph Conrad, якій більше 100 років. Як повідомили в прес-службі Одеського порту, в неділю в акваторію порту зайшла вітрильна супер’яхта Joseph Conrad (прапор Marshall Islands).

Відзначається, що це судно побудоване у 1916 році, його довжина – 37 метрів.

В українські води сталевий вітрильник прибув з Хорватії. Перед цим він побував в портах Греції і Португалії, до них – на Кубі, яка стала кінцевою точкою кругосвітньої подорожі SY Joseph Conrad.

За наявною інформацією, супер’яхта, якій виповнилося 105 років, зайшла в Україну для вирішення питання чергової реновації. На який із суднових верфей її ремонтуватимуть, поки невідомо. Це залежить від результатів переговорів між судновласником і представниками верфі.

«Швидше за все, з Одеси яхта відправиться до Миколаєва, де базуються фірми, які займаються реновацією суден маломірного флоту», – розповіли в порту.

_________________________________________________________________

Робота аматорської радіостанції у приміщенні музею

З нагоди вшанування 160-річчя народження визначного англійського письменника польського походження Джозефа Конрада-Коженьовського (1857 – 1924), який народився в Україні поблизу міста Бердичева, молодіжний радіоклуб з міста Бердичева спільно з фондом професора Здіслава Найдера (Польща) в період з 01 по 31 грудня 2017 року забезпечив роботу аматорської радіостанції UR4XWN/p з приміщення музею Д.Конрада-Коженьовського на території монастиря Босих кармелітів.

З метою популяризації імені та творчості письменника засобами аматорського радіо в цей період було проведено близько 1000 сеансів радіозв’язків з радіоаматорами багатьох країн світу, яким буде надіслана спеціальна картка з видами монастиря, музею та короткою інформацією про письменника та проведену акцію.

 

__________________________________________________________________________________________

МеморіаЛьну дошку Джозефу Конраду відкрили у Бердичеві

До 1 грудня він мав у Бердичеві свою вулицю, а відтепер старовинну двоповерхівку на ній прикрашатиме меморіальна дошка на його честь… Бердичівлян вкотре зібрала усіх разом постать Джозефа Конрада – всесвітньо відомого майстра слова, митця, про якого часто говорять: три могутні джерела утворили океан його таланту – незбагненна краса української землі, велич англійської мови та сила польського духу. Суцільною історією з географією вважають життя Юзефа Теодора Конрада Коженьовського у Бердичеві – у місті, звідки розпочався його життєвий маршрут. Син польського повстанця, матрос Франції, капітан флоту Британії, визнаний класик англійської літератури Джозеф Конрад увійшов до всесвітньої історії як той, художній стиль якого яскраво віддавав «присмаком» України

Для нинішньої молоді, котрій судилося жити й зростати у непростих умовах сьогодення, переконані у Бердичеві, виняткова постать Кондрада може слугувати чудовим взірцем того, як можна й потрібно мати мрію та не пасувати перед перешкодами на шляху до її здійснення.

У рік, коли світова спільнота святкує його 160-річчя, у Бердичеві Джозеф Конрад вийшов за межі музейних стін. І це не може не радувати тих, для кого письменник близький за кров’ю, за духом.

Витвір бердичівського майстра Володимира Наумчука прикрасить собою місто, переконані виступаючі. А у містян, у свою чергу, є чудова можливість продовжити перевтілення вулиці Конрада на один із живописних куточків Бердичева, зазначає міський голова. Необхідно лише бажання. І 200 тисяч гривень із Бюджету участі – у допомогу.

Матеріал ТРК “ВІК